Vereniging


Heden en verleden van de Saense Handboog Skutters

Onderstaande tekst is onder andere ontleend aan de toespraken van Allardes Hoiting en Gert Neelen uit 1998 ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Saense Handboog Skutters ( met dank aan Hans Veldhuis ) .

Een stukje geschiedenis…

Handboog schietvereniging de Saense Handboog Skutters is sinds 10 maart 1973 officieel geregistreerd bij de Nederlandse Handboog bond.

Voordat dit gebeurde waren enkele leden al actief op het hoogste niveau. Het begon allemaal met Greta Hoiting-Hemker die vanaf 1971 in het Nederlands Team meedraaide en daardoor veel trainingsuren moest maken. Omdat Greta regelmatig ’s morgens heel vroeg en/of  ’s avonds en in het weekend aan het trainen was, kwamen er verschillende nieuwsgierige toeschouwers kijken wat die vrouw daar toch allemaal aan het doen was tussen al die schapen ( in het voorjaar en gedurende de zomer liepen er schapen op het terrein om het gras kort te houden ).

Uiteraard kwam ook de lokale pers kijken en zij zagen al gauw dat deze unieke sport een leuke en interessante aanwinst was/is voor de Zaanstreek. Er kwamen veel persberichten over de verrichtingen van Greta die ondertussen een vast lid was geworden van het Nederlands Team en  naar diverse E.K.’s en W.K.’s werd uitgezonden.

Tijdens een van haar trainingen kwam er ook een lange man met een grote snor het terrein opgewandeld. Vanaf dat moment is Jan Bruntink (ere lid) zeer enthousiast betrokken geweest bij de verdere verrichtingen van de S.H.S. en is hij een van de 5 oprichters van de Saense. Het was ook rond deze periode dat ik samen met Jan Bruntink het embleem van de Saense heb ontworpen, inmiddels is het embleem van de Saense in veel delen van de wereld bekend zoals Rusland, Australië, Amerika, Israël en alle Europese landen.

 

 

Het begon dus allemaal met 5 enthousiaste boogschutters; Allardes Hoiting, Marian Grol, Greta Hoiting, Jan Bruntink en Anton van Gennip. Het schietterrein was de toenmalige ijsbaan “De Zuidpool”. Nu staat daar het Bastion hotel nabij de Den Uyl brug. Binnen schieten kon ook. Daarvoor diende de gang van de Cor Kakes school aan de Weer.

Een jaar later werd er geoefend in een hal van het Centraal Station in Amsterdam. Andere lokaties volgden maar in 1971 werden de eerste passen gezet op een nieuw, het huidige, terrein.

Het duurde nog zo’n 7 jaar voordat het terrein door de gemeente werd toegewezen aan de Saense. Er kwam een verenigingsgebouw en dat werd met veel clubliefde gebouwd. Het gebouw is nu nog steeds in gebruik al heeft het in de loop der jaren kleine veranderingen ondergaan. Vandaag de dag vinden er uiteraard nog steeds kleine veranderingen plaats. En nog steeds gebeurd dat met de nodige clubliefde. ( kijk ook eens bij mededelingen )

Omdat het belangrijk is bij het boogschieten, maar ook bij andere sporten, dat er goede instructie wordt gegeven is er toch een persoon die we speciale aandacht geven in dit verslag en dat is Nico Mastenbroek. Hij heeft zo’n 20 jaar lang les gegeven aan beginnende en al volleerde schutters. Helaas is Nico Mastenbroek in 1996 overleden. Ter ere aan hem wordt nog jaarlijks de Nico Mastenbroek trofee geschoten.

In het verleden hebben leden of leden die ooit begonnen zijn met schieten bij de Saense Handboog Skutters hun club vertegenwoordigd op Europese- en Wereldkampioenschappen en op Olympische- en Wereldspelen. Een van deze succesvolle schutters, is Wietse van Alten, hij begon al op 7-jarige leeftijd met boogschieten. Wietse, uitkomend in de olympische recurve klasse, behaalde veel nationale en internationale titels. Bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney behaalde hij de bronzen medaille.

In de loop der jaren heeft de vereniging meerdere kampioenen en goede prestaties geleverd in verschillende disciplines. Maar er is, binnen de Saense Handboog Skutters ook veel aandacht voor diegene die de sport op hun eigen niveau willen beoefenen.

Ook van belang is even stil te staan bij alle leden, die in de afgelopen jaren en hopelijk ook in de toekomst, veel uren hebben gestoken in trainingen, de wedstrijdleiding, het onderhoud van onze gebouwen, in de bediening aan de bar, de promoties, in materiaalonderhoud, de schoonmaak zou onze vereniging al lang niet meer hebben bestaan. Het gebeurd veelal op basis van vrijwilligheid. Van belang  is er dat wij , als vereniging, en dus alle leden hier in toekomst ook hun steentje aan bijdragen om onze club en mooie sport te blijven promoten.

Tradities

Het Koningstoernooi is een traditionele verschieting, die eens per jaar op vrijwel elke handboogsportvereniging gehouden wordt, teneinde te bepalen wie op dat moment de toppers van de club zijn.  De Koning of Koningin worden ook gekroond. Ook bij de Saense wordt deze traditionele wedstrijd jaarlijks gehouden.

uit de oude doos Koningsverschieting bij de Saense met links ons vaandel

Deze wedstrijd wordt door veel leden in onderlinge competitie met veel plezier in alle diciplines gehouden.  Bij het kronen van de nieuwe koning wordt ook de aloude spreuk    De koning is dood, lang leve de koning!

“De koning is dood, lang leve de koning!” (Engels: The king is dead. Long live the king., Frans: Le roi est mort, vive le roi!) is een zin die traditiegetrouw na de proclamatie volgt van de troonsbestijging van een nieuwe koning in diverse landen, zoals dus de nieuwe winnaar van de koningsverschieting.

Koningsverschieting 2011

Buiten landelijke tradities, zijn er ook vanuit het zaanse bepaalde club tradities zoal de jaarlijkse Saense Ronde en de Queensday Animal round. Wedstrijden die met veel enthousiasme georganiseerd en geschoten worden op het terrein van de saense.

Het heden

Waar de vereniging begon met 5 leden is dit nu uitgegroeid tot een gemiddeld ledenaantal van zo’n 100 leden, waarvan bijna een derde bestaat uit jeugdleden. 

regio jeugd competitie

Er zijn veel schutters van de Saense Handboog Skutters vertegenwoordigd bij allerlei wedstrijden, zowel traditioneel in binnen en buitenland, als in de olympysche- en andere disciplines. Dit is zowel  bij de jeugd en volwassenen, in de regio, landelijke competities en wedstrijden veld en jacht en 3D.

In 2011 en 2012 hebben de Saense Handboog Skutters met succes een grootte 3D wedstrijd georganiseerd in Nauerna. Hieraan hebben meer dan 170 schutters aan deel genomen. Deze wedstrijd zal in 2013 wederom gehouden worden zie voor een impressie het fotoalbum.

Maar binnen onze vereniging is het ook prima de handboogsport als pure ontspanning te beoefenen. Eenmaal de basis principes onder knie, kan men altijd op de vrije schiet avonden langs komen om voor zichzelf een pijl in het blazoen te schieten.

Het gevoel van de handboogsport is moeilijk in woorden weer te geven. De leden van de Saense Handboog Skutters hebben het niet geleerd uit een boekje of door te kijken naar de sport, het is iets wat zij persoonlijk hebben ervaren.

Mocht u nader kennis willen maken met de handboogsport, wij nodigen u van harte uit om contact met de Saense Handboog Skutters op te nemen via info@saensehandboogskutters.nl of kom gewoon eens kijken.

Terug naar boven